Masa Reginei, Cireşoaia – Tg. Ocna

foto: Masa Reginei, Cireşoaia – Tg. Ocna

În toamna anului 1917, Gh. I. Brătianu, vizitează linia frontului de la Cireşoaia, şi tot acum relateaza despre prima vizită a Reginei Maria făcută în această zonă. Regina Maria a sosit fără veste în pădurile Cireşoaiei şi a stăruit să păşească până în şanţurile cele mai îndepărtate ale noastre (Gh. I. Brătianu, Cuvinte către români). În vizita din toamna anului 1917 Regina Maria remarca: ,,A fost o plăcere să văd uimirea încântată a soldaţilor când mă zăriră… Această vizită făcută soldaţilor mei, a fost o mare învăţătură pentru mine, iar pentru ei o bucurie aproape cucernică (Maria, Regina României, Povestea Vieţii mele)’’ .
În primăvara anului 1918 pe 25 martie/7 aprilir, Regina Maria revine la Cireşoaia. În aceasta vizită fusese însoţită de către regele Ferdinand. Pe 6/19 naugust, Regina Maria face cea de a treia vizită pe frontul de la Cireşoaia şi Coşna împreună cu principele Carol, principele Nicolae, principesa Elisabeta şi principesa Maria (regele Ferdinand nu va putea onora această vizită, deoarece se afla la Bicaz, intr-un fel de autoizolare, protestând imoptiva păcii dezastruoase încheiate la Buftea în luna mai 1918). Sus, pe Cireşoaia, mormintele părăsite ale soldaţilor căziţi în luptă ,,au fost plivite şi însemnate cu cruci albe de mesteacăn (Maria, Regina României, Povestea Vieţii mele)’’.
Tot aici, într-o poiană, pe taluzul unui şanţ cu diametrul de 50 m, a servit masa alături de soldaţii români şi locuitori din oraşul Tg. Ocna. Evenimentul a fost imornalizat de fotograful bârlădean Stanciu Kotetschi (fotofrafia originala se află în colecţia Monumentului Eroilor de pe Muntele Măgura, Tg. Ocna). Locul ales atunci a fost denumit ,,Masa Reginei’’. Regina participă la un parastas pentru eroi, oficiat probabil de biserica din Poieni. A înnoptat în Tg. Ocna, iar a doua zi a vizitat culmea Coşnei, un alt punct important din linia frontului de la Oituz

6 august 1918 Localitatea Tg. Ocna, judetul Bacilu Cartierul Poieni — Dealul Ciresoaia
Prima aniversare a marilor bătălii ale anului 1917 din triunghiul de foc şi glorie Mărăşti — Mărăşeşti — Oituz, a avut loc la 6 august 1918, în prezenţa familiei regale la Tg. Ocna, pe pantele de Nord-Vest a masivului Cireşoaia. Aici, poiana a fost sapăt un şanţ circular cu raza de 50 m şi adânc de 0,50 m, unde familia regală şi invitaţii s-au aşezat pe taluzul exterior al şantului. Pe taluzul interior au fost aşezate ştergare pe care s-a putut lua prânzul. Familia regală era reprezentată prin Regina Maria, Principele Carol, Principele Nicolae, Principesa Elisabeta şi Principesa Mărioara. Regele Ferdinand nu a putut participa la această aniversare deoarece se afla într-un fel de autoexil la Bicaz, ca protest faţă de tratatul încheiat la Bucureşti în luna mai a anului 1918. Locul ales pentru aniversarea luptelor eroice din anul 1917 a fost numit Masa Reginei. Această denumire a fost transmisă din generaţie în generaţie şi se păstrează şi astăzi. Cetăţeni de toate vârstele şi din toate categoriile sociale înconjurau membrii familiei regale fără nici un fel de oprelişte, ceea ce demonstrează dragostea pe care o aveau faţă de suverani. Numai aşa se explică faptul ca numai în doi ani de grele jertfe si suferinţe s-a putut real-ize cel mai mare vis al românilor: infaptturea României Mari. Reporterul de război al Diviziei 6 Infanterie, Stanciu Kotetschi a imortalizat momentul pe clişeu special. Foto-grafia unicat a fost încredinţată unui prieten din Tg. Ocna (C. Constantin), care la rândul său a transmis-o mai de-parte, înainte de a deceda, farmacistului Sandu Teodor. Cel din umiă a donat fotografia în anul 1991 Monumentul Eroilor de pe Muntele Măgura din Tg. Ocna unde poate fi văzută si astăzi.

Leave a Comment