Biserica romano-catolică “Schimbarea la Față a Mântuitorului Isus Cristos” – 2006

Biserica romano – catolică  “Schimbarea la Față a lui Isus Cristos”  este de dată recentă.

La 15 august 1990, în prezența preotului paroh Anton Gal și a unui mare număr de credincioși.

Petru Gherghel a sfințit locul și a pus piatră de temelie a noii biserici ,care din 1994 a primit hramul “Schimbarea la Fată a lui Isus Cristos “. După moartea preotului Anton Gal, în 1992, a fost numit ca paroh de Târgu Ocna părintele Valeriu Mărtișca , care a schimbat proiectul vechi al bisericii cel  al actualei biserici.

Noua biserică din Târgu Ocna, construită ca o arcă ce are în vârful catargului din turnul bisericii, crucea lui Cristos, cu dimensiunile sale de 30 m lungime, 19 m lățime, 15 m înălțime interior și înăltimea crucii din vârful turnului de 37 m, este cea mai impunătoare biserică din oraș.

La intrarea principală în biserică sunt două uși masive  din stejar, pe care sunt prinse două basoreliefuri mari cât ușile principale (Cristos înviind și Cristos înăltându-se la cer). În spatele ușilor este un grilaj cu mai multe simboluri creștine. Toată suprafața bisericii este acoperită cu granit. Covorul central din mijlocul bisericii reia modelul din “Coloana infinitului ”a lui C. Brâncuși, care începe de la intrarea principală  în biserică și se oprește exact sub masa de altar.

Sfințirea Bisericii, consacrarea altarului și inaugurarea noului hram “Schimbarea la Față a lui Isus Cristos” a avut loc pe 6 august 2006, în prezenta Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași , a Eminentei sale Mons. Jean-Claude Perisset , nunțiu apostolic la București, a unor înalți prelați și a unui număr mare de credincioși .

Biserica este o construcție modernă, frumoasă, zveltă, impunătoare și provocatoare.

Leave a Comment