Prin Hotărârea Guvernului nr. 1072 din 11 noiembrie 2013, oraşul Târgu Ocna este atestat ca și stațiune balneoclimatică.
Crearea unui Centru National de Informare si Promovare Turistica vizeaza aplicarea principiului egalitații de tratament si respectarea tuturor politicilor si practicilor prin care sa nu se realizeze nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, respectarea principiului egalitații de sanse prin neoperarea niciunui criteriu subiectiv cu potential de discriminare.
In conditiile respectarii si promovarii principiilor de dezvoltare durabila, turismul constituie un mijloc de protejare, conservare si valorificare al potentialului cultural, istoric, folcloric si arhitectural al tarii. Turismul reprezinta unul dintre sectoarele prioritare care prin resursele sale pe care le antreneaza si prin interconexiunile cu celelalte ramuri ale economiei nationale, constituie un factor important pentru progresul economic.
Turismul este total dependent de mediul inconjurator, el constituind “materia prima” a turismului. Mediul inconjurator constituind obiectul, domeniul de activitate si locul de desfasurare a turismului. De aceea, o mare importanta este acordata calitatii mediului, deoarece orice modificare produsa acestuia ducand la diminuarea , iar uneori chiar anularea resurselor sale.
Declararea localității ca stațiune balneoclimatică are la bază factorii naturali terapeutici, precum cele 7 izvoare minerale. Aceste izvoare dispun de substanţe minerale, ştiinţific dovedite şi tradiţional recunoscute ca eficiente terapeutic, de instalaţii specifice pentru cură şi de o organizare ce permite acordarea asistenţei medicale balneare în condiţii corespunzătoare. De asemenea, în definirea localității, Salina și bioclimatul stațiunii conferă orașul Târgu Ocna premisele necesare dezvoltării celei mai importante stațiuni balneoclimatice din Regiunea Nord-Est.
Izvoarele minerale cu efecte benefice asupra sănătăţii şi Sanatoriul Salina, constituie elementele care au determinat funcţionarea localităţii ca staţiune de interes local încă din 1894 iar apoi, din 2002, ca staţiune de interes naţional.
Cele 7 izvoare minerale din Târgu Ocna izvorăsc la poalele dealului Măgura, în Parcul Balnear Măgura şi sunt amenajate modern în apropierea Centrului Balnear. Analizele realizate de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – INRMFB au arătat că au arătat că izvoarele minerale au conţinuturi mineralogice cuprinse între 4,139 -12,793 g/I şi prezintă interes terapeutic pentru cura internă şi externă.
Potrivit acestor analize care sunt afișate la fiecare izvor, apele minerale sunt recomandate în diverse afecțiuni, după cum urmează:
- IZVORUL NR. 7
- Tipul de cură: internă
- Indicaţii terapeutice: enterocolite cronice nespecifice, dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale căilor biliare, constipaţie atonă.
- IZVOARELE NR. 1, 2, 3, 4, 5 și 6
- Tipul de cură: externă
- Indicaţii terapeutice: afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale abarticulare, afecţiuni musculo-articulare posttraumatice, afecţiuni ginecologice cronice, afecţiuni ale căilor respiratorii ORL (sub formă de aerosoli).
Izvoarele minerale sunt inventariate în domeniul public al localității și sunt administrate de Primăria orașului Târgu Ocna.
Salina Târgu Ocna – profilul principal îl constituie tratamentul afecţiunilor respiratorii cum ar fi bronşitele cronice, astm, sinuzite etc.
Salina este situata la circa 2 km de oraș, în masivul de sare Vâlcele, la 240 m adâncime pe o suprafață de 13.000 mp și reprezintă, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat în terapia afecțiunilor respiratorii. Recunoașterea și utilizarea în scop terapeutic a mediului de salina, cu precădere în ultimele decenii, a pornit de la o serie de observații începând încă din secolul al XIX-lea. Salina oferă condiții optime pentru: relaxare, mișcare, tratarea afecțiunilor respiratorii, reculegere în lăcașul sfânt al bisericii ortodoxe „Sfânta Varvara” și cunoaștere în cadrul Muzeului sării.
Caracteristica principala a microclimatului salinelor este constanța parametrilor fizici, chimici și microbiologici (fără variații zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din Romania sunt: temperatura, de aproximativ 12o-13o C, umiditatea relativă, de circa. 60-80%, curenții de aer cu viteze, reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similară celei din exteriorul amplasamentului.
Toate acestea determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat si indice de sres pulmonar echilibrat. In concluzie, bioclimatul de salina are caracter sedativ de curatare , cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspectul umezelii.
Caracteristicile mediului subteran din Salina Târgu Ocna se prezintă astfel:
- temperatura între 12-13 grade C;
- distanța de la punctul de plecare este de 3,1 km;
- adâncimea pe verticală este de 240 m;
- diferența de nivel față de punctul de intrare este de 136 m;
- altitudinea față de nivelul mării este de 138 m;
- suprafața utilă este de 8.900 mp;
- înălțimea camerei este de 8m.
Baza de turism precum și obiectivele turistice din mină sunt concentrate în orizontul IX al Salinei, la o adâncime de 240 m, astfel fiind oferite condiții optime pentru:
Determinările aeroionizării din incinta salinei se situează cantitativ între 250-400 ioni pozitivi/cm3. Determinările chimice au arătat în general, absența aeropoluanților, un pH ușor acid al aerului, prezența ionilor de Na, Ca, Mg. Evaluările aeromicroflorei au demonstrat un înalt grad de puritate al aerului, atât vara, cât și iarna.
Serviciile oferite în interiorul salinei, de către societatea de exploatare a sării, sunt:
- Servicii de bază:
- transportul în salină – accesul se face pe un plan înclinat, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei;
- tratament cu aerosoli naturali halini;
- vizitare salină și agrement: terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de câmp, tenis de masa), spații de joacă pentru copiii (dotate cu leagăne, tobogane);
- Servicii conexe :
- punct de vânzare produse alimentare (bufet și terasă) și suveniruri;
- organizarea de expoziții de lucrări de artă (sculpturi, picturi pe sare);
- vizitarea Muzeului sării;
- vizitarea sau participarea la slujbe religioase în biserica „Sfânta Varvara”, amenajata într-una din galeriile salinei.
Turiștii beneficiază de serviciile unui cadru medical și ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatura de specialitate pentru intervenții de urgență și un salon cu patru paturi. Programul de tratament cuprinde: odihnă, gimnastică medicală generală și respiratorie, jocuri distractive și sportive (șah, tenis, baschet), plimbări, alergări cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educație sanitară.
În anul 2010, la Salina Târgu Ocna serviciile turistice s-au diversificat prin amenajarea la suprafață, în incinta sucursalei, a unei moderne baze de agrement. Locația dispune de: un ștrand cu apă sărată, dușuri, cabinet medical, terasa, magazin și internet wireless free.
Pentru un ambient plăcut sunt puse la dispoziția vizitatorilor șezlonguri și umbrele de soare.
Complexul Balnear Parc Măgura
Centru de tratament balnear Parc Măgura are o suprafață de 1.019 mp cuprinzând:
- Baza de tratament cu spațiile de testare medicală, spațiile de fizioterapie, întreținere și recuperare precum și spatiile tehnice aferente. Acest corp de clădire este construit din doua aripi dispuse simetric în fiecare dintre ele urmând a funcționa cabinete pentru tratamente de fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, bai galvanice, împachetări cu parafină, dietoterapie, masaj recuperator, duș subacvatic, tratamente aerosoli, cabinet de înfrumusețare, drenaj limfatic etc.;
- Serviciile sunt completate cu funcțiuni complementare – două piscine în aer liber, amplasate în incinta interioară a bazei de tratament, una pentru adulți și cealaltă pentru copii;
- Corpul social adăpostește grupurile sanitare pentru public și bateriile de dușuri și vestiare pentru utilizatorii piscinelor amplasate în incinta ansamblului;
- Corpul tehnic adăpostește spațiile pentru instalațiile de tratare a apelor uzate, pompele și instalațiile de filtrare pentru apa piscinelor, centrala termica și un vestiar cu grup sanitar pentru personalul tehnic.
În staţiunea Târgu Ocna, în cadrul Complexului Balnear Măgura, turiştii pot beneficia de următoarele proceduri utilizate în tratamente: aerosoloterapie, electroterapie, hidroterapie, masaj, împachetări cu parafină.
În prezent baza de tratament nu este funcțională deoarece lipsesc dotările necesare funcționării complexului balnear.
Efectele benefice asupra sănătăţii ale izvoarelor minerale, mediului salin și biclimatului specific zonei sunt recunoscute pe plan naţional dar şi internaţional.
În oraşul Târgu Ocna mai pot fi pot fi amintite şi următoarele obiective turistice naturale care nu au fost valorificate încă la adevărata lor importanță:
- PARCUL „MĂGURA” – este principalul parc al oraşului. Se află situat în partea de sud–vest a oraşului, la poalele muntelui cu aceeaşi denumire, flancat la sud de drumul DN 12B Târgu Ocna – Slănic Moldova, la nord de râul Trotuş, la vest de intersecţia DN 12A – DN 12B şi podul peste râul Trotuş, iar la est de râul Slănic. Este o zonă deosebit de pitorească şi cu posibilităţi de agrement deosebite. Aici se află cele 7 izvoare cu ape minerale cu indicaţii terapeutice în afecţiunile: aparatului digestiv, hepatobiliare, căilor respiratorii, metabolice şi de nutriţie, rinichilor şi căilor urinare, neurologice periferice, post-traumatice, cardiovasculare, endocrine, ginecologice, profesionale, nevroze astenice, reumatisme degenerative. De asemenea, în parcul Măgura se află și Complexul Balnear Măgura și lacul sărat ”Lacul fără fund” sau ”Groapa Burlacu”;
- MUNTELE MĂGURA – domină oraşul spre SV şi este acoperit de mari păduri (fag şi carpen pe versantul nordic şi pâlcuri de mesteceni şi plantaţii de pini la poalele sale). Acesta constituie o atracţie turistică prin bogăția fondului forestier, priveliștea pitorească și oportunitățile de amenajare în scop turistic;
Mina Trotuș dispune de 11 etaje/orizonturi. In prezent, în cadrul minei de sare, exploatarea sării se realizează la orizonturile X și XI, iar activitatea de turism este concentrata la orizontul IX .
Calitatea aerului
Atmosfera este pură, aerul este tonifiant şi uşor ozonificat datorită pădurilor ce înconjoară oraşul şi munţilor din apropiere. Datorită aşezării oraşului într-o depresiune, nu a pătruns aici nici aerul înnecăcios de la Combinatul chimic Borzeşti şi nici fumul de la Dărmăneşti sau Comăneşti, bariera defileului Cireşoaia şi direcţia vânturilor îndreptând atmosfera poluată înspre partea laterală a cursului Trotuşului şi nu spre aval unde se află Târgu Ocna.
Aerul specific regiuni Târgu Ocna este bogat în aerosoli,rășini și ioni negativi de oxigen ceea ce recomandă orașul ca și stațiune de interes național. Aerul alături de climatul specific regiunii conferă stațiuni-oraș Târgu Ocna un bioclimat plăcut, caracterizat ca nesolicitant-sedativ, cu ușoare nuanțe de stimulare.
Leave a Comment