Salina Târgu Ocna

5Salina este situată la circa 2 km de oraş, in masivul de sare Vâlcele-Slatinele, la 240 m adâncime si reprezintă, prin microclimatul de salină, un important factor natural de cură utilizat în terapia afecţiunilor respiratorii. Recunoaşterea şi utilizarea în scop terapeutic a mediului de salină, cu precădere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observaţii începând încă din secolul al XIX-lea, şi anume: absenţa imbolnavirilor de bronşită cronică şi astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum şi vindecarea rapidă a acestor boli la noii angajaţi, ameliorarea până la dispariţie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiaţi în timpul celor două războaie mondiale în peştera dezvoltata in sare Kluttert, utilizată ca adăpost în timpul bombardamentelor.
Caracteristica principală a microclimatului salinelor este constanţa parametrilor fizici, chimici si microbiologici (fară variaţii zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din România sunt: temperatura, de aprox. 12° – 13°, umiditatea relativă, de cca. 60 – 80 %, curenţii de aer cu viteze reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similară celei de la exterior sau cu diferenţe mici. Toate aceste caracteristici determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de răcire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat şi pulmonar echilibrat. În concluzie, bioclimatul de salină are caracter sedativ de cruţare, cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, uşor răcoros ca temperatură şi echilibrat sub aspectul umezelii.
Studiul microclimatului de salină realizat in Salina Trotuş a evidenţiat:
– temperaturi cu variaţii minime (sub 1 0 C ), cuprinse între 12,8 – 12,90 C, în perioada toamnă – iarnă si între 13,2 – 13,40 C, în perioada de vară;
– valori ale umiditaţii relative a aerului cu variaţii sub 10 %, de la 74 – 75 % iarna, la 80 – 82 % vara;
– variaţia extrem de redusa a cantitaţii de oxigen, ca şi a conţinutului de aerosol salin (130 – 170 particole / cm3);
– presiunea atmosferică – 70 – 73 cm Hg;
– absenţa totală de alergeni (mucegaiuri şi germeni patogeni);
– curenţii de aer au viteze foarte reduse, in general imperceptibile.
Determinările chimice au arătat în general, absenţa aeropoluanţilor, un pH uşor acid al aerului, prezenţa ionilor de Na, Ca, Mg. Evaluările aeromicroflorei au demonstrat un înalt grad de puritate al aerului, atât vara, cât şi iarna.
Se apreciază astfel, pe baza rezultatelor studiului, că bioclimatul salinei este caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab (corectat printr-un program de mişcare si vestimentaţie adecvată), cu indicele de stress cutanat hipotonic moderat şi indice de stress pulmonar echilibrat, aşadar un bioclimat sedativ de crutare.
Baza de turism precum şi obiectivele turistice din Mină Trotuş sunt amplasate la orizontul IX, la 240 m adâncime. Accesul se face pe un plan înclinat, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei.
Serviciile oferite în interiorul salinei, de către societatea de exploatare a sării, sunt:
Servicii de bază :
– transportul în salină;
– tratament cu aerosoli naturali;
– vizitare salinei şi agrement: terenuri de sport (baschet, mini-football, tenis de câmp, tenis de masă), spaţii de joacă pentru copiii (dotate cu leagăne, topogane).
Servicii conexe :
– punct de vânzare produse alimentare (bufet şi terasă) şi suveniruri;
– organizarea de expoziţii de lucrări de artă (sculpturi, picturi pe sare);
– amenajarea spre vizitare a Muzeului sării;
– vizitarea sau participarea la slujbe religioase în biserica „Sfanta Varvara”, amenajată într-una din galeriile salinei.
Turiştii beneficiază de serviciile unui cadru medical şi ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatură de specialitate pentru intervenţii de urgenţă şi un salon cu patru paturi.
Programul de tratament cuprinde : odihnă, gimnastică medicală generală şi respiratorie, jocuri distractive şi sportive ( şah, tenis, baschet ), plimbări, alergări cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educaţie sanitară.

Web: www.salina.ro

[huge_it_maps id=”15″]

Leave a Comment