Biserica Sfanta Varvara

foto: Biserica Sfanta Varvara

Biserica Sfânta Varvara este bisericuţa ortodoxă din mina de sare „Trotuş”, din oraşul Tg. Ocna. Biserica a fost zidită şi amenajată în perioada aprilie-decembrie 1992. Acest locaş de rugăciune, ctitorit numai de minerii ce muncesc aici, se află asezată la o adâncime de 240 de metri, sub nivelul solului.
Trecând prin intunericul galeriilor, minerii ajungeau in faţa icoanelor, de unde înalţau rugaciuni, spre ajutor şi ferirea de accidente. Rugăciunea minerilor, inalţată din inima pamântului, face din această mină un loc binecuvântat. Bisericuţa zidită aici, chiar cu preţul vieţii unora dintre muncitori, binecuvintează munca şi rugăciunea celor ce se nevoiesc în tăcere.
Biserica Sfânta Varvara a fost sfinţită la data de 4 decembrie 1992 şi este deschisă în fiecare zi a anului, între orele 07:00 si 17:00. Slujbele se oficiază aici doar în noaptea de Înviere, de sărbătoarea hramului – Sfânta Varvara, sau în situaţii speciale.

Biserica Sfânta Varvara a rămas şi în prezent una dintre puţinele biserici din ţara noastră construite în saline, şi singura din Europa, realizată aproape integral din sare şi amplasată la o adâncime de peste 200 de metri.
Aproape întregul „mobilier” al bisericii este lucrat în sarea muntelui. Astfel, aplicele pereţilor, marele candelabru, stranele, scaunul arhieresc şi alte obiecte de cult, fac un tot unitar cu locul în care sunt aşezate.
Obiectele din sare au fost lucrate de către mâinile minerilor, iar catapeteasma, icoanele şi celelalte obiecte de cult au fost realizate prin contribuţia minei „Trotuş” şi a arhimandritului Epifanie Bulancea, de la Mănăstirea Măgura Ocnei.
Toate obiectele din sare au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala şi pentru a asigura rezistenţa in timp. Biserica este destul de mare, puternic luminată, iar din interior nu lipseşte nici unul dintre elementele de arhitectură ortodoxă. Catapeteasma este alcătuită din 24 de icoane, una dintre ele reprezentând-o pe Sfânta Varvara, patroana spirituală şi ocrotitoarea minerilor.

web: www.salina.ro

[huge_it_maps id=”15″]

Leave a Comment